Dna. Victoria Harhoiu, preşedinte Fundaţia “Andrei” Târgovişte, organizație membră a Coaliției.
Proiectul “Coaliţia ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET” ni s-a potrivit ca o mănușă deoarece există asemenea tineri in regiunea noastră și pentru că vine în prelungirea activităților noastre anterioare limitate de resursele financiare. Din întâlnirile Coaliției de la Sibiu, Bucuresti și ulterior din comunicările în cadrul comunității online a Coaliției, am aflat noutăți din legislația națională/UE și chiar am făcut pași semnificativi pentru construirea unui proiect viitor.
La Fundaţia Andrei, dorim să-i ajutăm pe cei în nevoi dar care dovedesc că fac efort pentru a-și ameliora situația. Sprijnim persoanele care iși doresc o dezvoltare personala continuă, indiferent de vârstă si pentru care ajutorul primit din partea fundației sa fie un salt in construirea unei vieți sociale/profesionale mai bune.
Astfel în intervalul de 22 de ani (1993-prezent), am acordat 68 de premii in bani, elevilor vulnerabili și 4 ajutoare umanitare mai consistente unor oameni săraci. Într-o perioadă de 6 ani (2009-2015) am consiliat si mediat 235 de persoane vulnerabile care-si cautau loc de munca. Între anii 2011 și 2014, am initiat in folosirea PC-ului 119 pensionari si persoane fara loc de munca iar intre 2014-prezent, am facilitat resocializarea a 30 pensionari activi.
Activități curente
- Copiilor harnici care provin din familii sărace, prin premiile acordate și consilierea pentru alegerea conștientă a carierei, îi motivam să devina si ei performanti, sa-si gaseasca calea spre prosperitate;
- Persoanelelor care se straduiesc sa se dezvolte personal (urmeaza cursuri de calificare, sunt punctuale, au o tinuta vestimentara îngrijita, etc.) pentru cautarea unui loc de munca;
- Pensionarilor care sunt activi, le facilităm resocializarea (prin activități creative și recreative) dar și atrăgîndu-i în alte activitati sociale desfasurate de fundatie, voluntariat.
Proiecte relevante (ultimii ani) :
- „Hărnicia îți formează viitorul”-recompensăm elevii cu premii sau burse, dacă îndeplinesc anumite condiţiile școlare si sociale. Condițiile de premiere se găsesc la adresa de Facebook < Fundația Andrei >. AFIRMĂM „Natura ne aseamana însa Educatia ne deosebește”(Confucius).
- „Initiere in socializarea virtuala” s-a adresat adulților vulnerabili ca si aceștia sa se informeze, sa se autoinstruiasca pentru diversificarea competentelor, pentru ridicarea calității vietii ocupaționale.
- „Bunica online”,-proiect organizat de Fundatia Andrei Targoviste in parteneriat cu Biblioteca Judeteana Dambovita. Îmbătranirea activa prin socializare diversă, imbunătaţeşte calitatea vietii personale a varstnicului şi diminuează presiunea asupra membrilor familiei, ocupati in munca.
Proiecte actuale:
- Proiectul Reţea de centre de educaţie nonformală pentru viaţă în mediul rural din Dâmboviţa (Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România), ca voluntari.
- Parteneriatul cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Târgoviște (autofinanțat și voluntariat), grupul țintă fiind tineri intre 10-17 ani din mediul rural și urban prin activități de Consiliere pentru alegerea conștientă a carierei ;
- „Hărnicia îți formează viitorul”-autofinanț
- Clubul pensionarilor Activi Târgoviște, desfășurat în locația Bibliotecii Județene Dâmbovița
În viitorul apropiat: să continuăm activitatile anterioare si sa incepem altele care sa concretizeze misiunea Fundatiei Andrei Targoviste: de a întări stima de sine a persoanelor vulnerabile prin acces la muncă, educație personalizată şi valorizarea de concepte sociale;
- Extinderea colaborarii cu Europe Direct Târgoviște;
- Implementarea unui proiect cu Asociația Tineri pentru Europa de Maine;
- Cooptarea de către organizația Social DOers in proiectul cu tinerii NEET/tineri în situații de risc.