Misiunea organizatiei este de a milita pentru incluziunea sociala a tinerilor cu dizabilitati si a varstnicilor prin servicii si interventii adaptate nevoilor individuale.
Povestea noastră începe cu mulți ani în urmă, când un grup de oameni din Suedia au venit în România anilor ’90 și au vizitat mai multe spitale, case de copii, azile de bătrâni.
Fiind profund impresionați de cei pe care i-au văzut, de condițiile în care trebuiau să trăiască, au știut că ei pot contribui în a le oferi șanse mai bune la o viață frumoasă în ciuda dificultăților cu care se confruntau. Ei au hotărât că vor să se implice în cazurile cele mai grele, în viața celor care erau marginalizați, excluși, condamnați să trăiască o existență austeră fără culoare și bucurie, șansele lor fiind foarte mici pentru a fi considerați normali în societatea românească a anilor ’90. Așa a fost înființată în 9 decembrie 1992, “Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual” de către organizația suedeză “Individuell Manniskohjalp” oferind servicii sociale, după modelul suedez, pentru persoane cu dizabilități servere cât și pentru vârstnici cu posibilități financiare reduse și/sau fără familie.
Obiectivele organizatiei:
- protecția persoanelor cu dizabilități severe și a vârstnicilorîn nevoie (cu venituri mici, fără familie sau cu familii sărace etc);
- dezvoltarea de centre rezidențiale, locuințe protejate, adăposturi pentru persoane cu dizabilități severe și/sau persoane cu nevoi speciale(ex. tineri ieșiți din sistemul de protecția a copilului);
- dezvoltarea de centre de zipentru următoarele categorii de grupuri țintă: persoane cu dizabilități severe și vârstnici;
- dezvoltarea de servicii sociale primare și specializatede tipul: kinetoterapie, stimulare senzorială, logopedie, terapie ocupațională, consiliere psihiatrică;
- dezvoltarea programelor de voluntariat.
Servicii oferite beneficiarilor:
- Avem trei centre rezindențiale, două în București și unul în Voluntari în care oferim servicii de îngrijire primară pentru persoanele cu dizabilități severe.
- In centrul de zi din Voluntari, oferim pentru persoanele cu dizabilități servicii de kinoterapie, logopedie, stimulare senzorială, consiliere psihologică, terapie ocupațională, consiliere psihologica si psihiatrica, asistenta sociala si ingrijire primara.
Coordonatorul nostru de voluntari discută cu fiecare persoană care își dorește să facă voluntariat la noi in organizație, stabilește activitățile în care se pot implica și le oferă tot suportul necesar pentru ca activitatea lor să le aducă satisfacția necesară din munca de voluntariat.
Web-site: http://www.organizatia-suedeza.ro
E- mail: [email protected]
Tel. 021. 255.37.38