Cosmina: Testimonial al experienței în cadrul trainingului Tineri Multiplicatori pentru Justiție Socială, Iași

În ceea ce mă priveşte, experienţa de la training pot spune că mi-a deschis ochii asupra problemelor cu care se confruntă mulţi tineri din România, probleme pe care le ştiam deja, dar nu conştientizam gravitatea lor anume: abandonul şcolar, şomaj, emigrarea, sărăcia şi asta este doar o parte din ceea ce îmi trece prin minte momentan. Cuvintele cheie pentru abordarea tinerilor NEET aflaţi în această situaţie consider că sunt răbdare şi implicare, implicare pe care din păcate am văzut-o prea puţin din partea autorităţilor care se ocupă de lucrul cu tinerii în general şi de implicarea tinerilor în societate în special. Prin implicare mă refer la crearea de locuri de muncă, nu numai pentru studenţi şi absolvenţi, ci şi pentru cei care au abandonat şcoala la vârste fragede. E adevărat, există garanţia pentru tineret, proiect care îi ajută pe tineri să dobândească o meserie, dar acest program este prea puţin exploatat dovadă că mulţi tineri nu cunosc de această şansă creată special pentru ei, printre care mă aflam şi eu.

Principala problemă pe care am identificat-o este lipsa de informare a tinerilor dar şi a cetăţenilor, de exemplu până să particip la training nu-mi cunoşteam drepturile ca cetăţean, nu ştiam despre legea tinerilor si nici despre garanţia pentru tineret, lucruri care consider că fiecare cetăţean ar trebui să le cunoască pentru a le folosi în beneficiu personal. Pentru organizatorii trainingului nu am decât cuvinte de laudă pentru că m-au informat şi m-au pus faţă în faţă cu nişte probleme reale, dar şi cu nişte oameni minunaţi cu care sper să mă întâlnesc cât de curând.

Viitoarea mea implicare în cadrul social se va face ca voluntar în asociaţia Caritas, voluntariat de care mă bucur foarte mult pentru că voi face ceea ce iubesc cel mai mult, lucrul cu copiii şi cu tinerii dezavantajaţi.

Mă numesc Melinte Elena – Cosmina, am venerabila vârstă de 21 de ani, tocmai am absolvit Facultatea de Litere, specializarea Română – Germană şi în prezent jonglez cu activitatea de voluntariat şi interviurile pentru joburi şi încerc să mă ancorez în viaţa reală.