Conferința Națională Investim în Generația Invizibilă a Europei

Conferința Națională “Investim în Generația Invizibilă a Europei – tinerii NEET de la Oportunități Europene la Soluții Autohtone” are loc în contextul inițiativei “Coaliția Europeană pentru Drepturile Tinerilor NEET”.

Conferința este organizată de Social DOers și finanțată prin programul Erasmus+, beneficiind de sprijinul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Când:
Vineri, 10 martie 2017 în intervalul orar 10:00 – 12:00

Unde:
Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sala de Conferințe Nicolae Titulescu,  (Str. Vasile Lascăr nr. 31, etaj 1. București).

Participare este gratuită, pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile.
(pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1424348944282567/)

Conferința Națională “Investim în Generația Invizibilă a Europei – tinerii NEET de la Oportunități Europene la Soluții Autohtone” va reuni diferiți actori de la nivel național – reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, sectorului privat, precum și Membri ai Parlamentului European.

Tinerii NEET (care nu au un loc de muncă, nu sunt în educație sau în altă formă de pregătire profesională) – rămân în continuare o Generație Invizibilă atât în Europa cât și în România.

Într-o perioadă în care rata tinerilor NEET scade în UE (media 12%), în România aceasta este în creștere – 18,1% (tineri 15-24 ani) – poziționând România pe locul 4 în UE, după Italia, Bulgaria și Croația, în mare parte datorată creșterii ratei de abandon școlar timpuriu.
În continuare, în România nu s-au dezvoltat mecanisme de identificare a tinerilor NEET, iar programe precum Garanția pentru Tineret nu sunt funcționale.

În acest context, Conferința ne va oferi ocazia să abordăm aceste aspecte dar și alte teme precum:
– situația tinerilor NEET în România și Europa
– identificarea de soluții inovatoare care să asigure integrarea socio-economică a tinerilor inactivi și prevenirea altor categorii de tineri de a deveni NEET
– politicile publice cu incidență asupra tinerilor NEET (inclusiv Garanția pentru Tineret)
– oportunitățile de care pot beneficia tinerii NEET, atât prin intermediul inițiativelor naționale, cât și europene
– oportunitățile oferite de Președinția UE 2019 pentru a poziționa România ca un Stat Membru cu o puternică agendă destinată tinerilor
– lansarea platformei “Coaliția Europeană pentru Drepturile Tinerilor NEET” în România.

Coaliția Europeană pentru Drepturile Tinerilor NEET este o platforma multi-actor ce își propune să reunească actori ai instituțiilor publice de la nivel național și European, precum și ONG-uri, cercetători și specialiști în lucrul cu tinerii. Coaliția a fost lansată pe 25 ianuarie în Parlamentul European și își propune să contribuie la:
– stabilirea unui dialog permanent între toți actorii implicați în deciziile cu privire la tinerii NEET – reprezentanți ai instituțiilor publice – de la nivel național și european, reprezentanți ai sectorului privat, organizații care lucrează cu/pentru tinerii NEET, cercetători, organizații patronale și sindicale, alți specialiști implicați în lucrul cu tinerii NEET;
– dezvoltarea de studii și analize (de nevoi și/sau de impact) la nivelul statelor membre, care să ofere o perspectivă cât mai fidelă asupra realității tinerilor NEET;
– identificarea de soluții inovatoare care să asigure integrarea socio-economică a tinerilor NEET, respectiv care să prevină intrarea altor categorii de tineri în situații NEET etc.

La nivel Național, Social DOers coordonează Coaliția Națională a ONG-urilor pentru tinerii NEET, o rețea lansată în 2015 și care reunește în prezent peste 30 de organizații implicate în lucrul cu tinerii NEET-prin acțiuni de intervenție sau prevenție.

În perioada 9-11 martie va avea loc și Întâlnirea de lucru a Coaliției ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET, în acest sens Conferința Națională “Investim în Generația Invizibilă a Europei – tinerii NEET de la Oportunități Europene la Soluții Autohtone” va reflecta și propunerile Coaliției și ale ONG-urile care lucrează cu/pentru tinerii NEET.

Cei interesați să participe și la întâlnirea de lucru a Coaliției pot afla mai multe aici: http://socialdoers.com/intalnirea-coalitiei-pentru-drepturile-tinerilor-neet-9-11-martie-bucuresti/