Gabriel BREZOIU – Manager general | GEYC, organizatie membra a Coalitiei ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET
Cel mai adesea tinerii din România nu participă la viața comunității din două motive: nu știu că se poate sau nu cred că se poate. De 8 ani de zile activez în mediul nonguvernamental și am cunoscut mulți oameni frumoși care cred în schimbare. Unii dintre aceștia o și produc. Dar sectorul ONG se confruntă cu câteva probleme persistente: lipsa de coalizare/networking și accesul greoi la resurse. De fapt, am putea spune că cele două sunt interdependente.
Sunt persoane care cred că tinerii de la 500 km depărtare de București sau care nu au acces la internet percep ca fiind mai mare distanța față de putere și nu se mai implică. Realitatea mi-a arătat că și cei care stau la o aruncătură de băț de Palatul Victoria și sunt tot timpul pe internet pot fi dezinteresați și rupți de viața comunității. Cred că este menirea ONG-urilor să transforme comunitatea într-o lume mai relevantă pentru tineri, o lume în care ei să creadă și să se implice.
În 2015, GEYC m-a purtat prin întreaga țară, de la Cluj Napoca la Ploiești, de la Tulcea la Suceava, de la Năsăud la Târgu Frumos, de la Zalău la Galați. Am cunoscut tineri diverși atât ca pregătire, cât și ca vârste și așteptări. De la ei am înțeles că noi ONG-urile trebuie să avem două abordări diferite, in functie de grupul tinta pe care-l avem in vedere:
- pe de o parte, raportându-ne la cei care se remarcă și sunt deja motivați, trebuie să le creăm sau să-i sprijinim să-și creeze ei înșiși contexte în care să-și valorifice potențialul;
- pe de altă parte, având în vedere tinerii apatici care așteaptă ca lucrurile să se întâmple și nu cred că ei pot influența ceva, cumva, categorie reprezentand 80-90% din societate, ar trebui să ne concentram 80% din eforturile noastre pentru că ei au capacitatea de a face o diferență, de a progresa, de a schimba în bine comunitățile din care fac parte.
Gabriel este formator SALTO și coordonator de proiecte cu experiență în utilizarea rețelelor sociale, a instrumentelor digitale și a educației nonformale. Din aprilie 2015, Gabriel conduce activitatea PRISMA European Network în calitate de Președinte / Manager general, rețea ce își propune creștea calității activităților de tineret la nivel european.