Construim viitorul digital – tineri, participare, antreprenoriat și lansarea Digital Citizens Romania

Pe 27 iunie a avut loc conferința “Construim viitorul digital – tineri, participare, antreprenoriat”, în cadrul căreia am lansat primul think-tank românesc în domeniul digital “Digital Citizens Romania”.

Atât conferința cât și lansarea Digital Citizens Romania vin ca răspuns la nevoia de a contribui în mod coerent și eficient la procesul accelerat de digitalizare, prin susținerea dialogului și cooperării între diferiți actori – de la cetățeni, la reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului de afaceri, ai societății civile, atât la nivel național cât și european.

Evenimentul se încadrează într-o serie de dezbateri la nivel European și național privind importanța sectorului digital și impactul pe care acesta îl poate avea asupra viitorului social și economic, în cadrul său fiind abordate tematici precum: importanța Agendei Digitale, atât la nivel european, cât și național, sprijinirea inovării și antreprenoriatului în sectorul digital, rolul competențelor digitale pe o piață a muncii în continuă evoluție și potențialul pe care îl are “cetățenia digitală” și e-guvernanța.

Pentru România datele indică un contrast între potențialul pe care aceasta îl prezintă și o serie de oportunități neutilizate, care pot genera inegalități profunde.
Astfel că, pe de o parte, România se află printre primele locuri la nivel european în materie de specialiști IT certificați pe cap de locuitor, număr de utilizatori de social media (locul 3 UE, cu 78% din utilizatorii de internet) sau la viteza internetului, pe de altă parte numai 26% din populația cu vârste între 16-74 ani are competențe digitale de bază, România ocupând ultimul loc la nivelul UE în utilizarea serviciilor publice digitale (doar 8% din cetățeni), iar inovația și antreprenoriatul digital sunt precar finanțate.
Cu toate acestea, importanța sectorului digital nu poate fi negată: acesta a contribuit, în 2015, cu 5,6% la formarea PIB-ului României, având un potențial de a genera o creștere a PIB de peste 13% până în 2020. Mai mult de atât, acesta are un impact direct asupra indivizilor angajați pe piața muncii, fiind estimat că, în viitorul apropiat, 90% dintre locurile de muncă vor necesita competențe digitale.

Conferința “Construim viitorul digital – tineri, participare, antreprenoriat” a reunit următorii invitați:
Panel deschidere: Agenda Digitală și participarea în era digitală – România și Europa.
• Dl. Marius Bostan, Ministrul Comunicaţiilor si pentru Societatea Informaţională
• Dl. Victor Negrescu, MEP și Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală 2015
• Dl. Florin Jianu, Președinte Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România
• Dna. Raluca Simbotin, Consilier al Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic
Panel tematic 1: Inovare și Antreprenoriat în sectorul digital
• Dna. Catriona Meehan, Director EU Policy & Government Relations – Application Developers Alliance
• Dl. Lenard Koschwitz, Director European Affairs – Allied for Startups
• Dl. Teodor Blidăruș, Președinte Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii-ANIS
• Dl. Dan Mihăescu, Developers Experience Lead – Microsoft Romania
Panel tematic 2: Competențele digitale și piața muncii
• Dl. Varujan Pambuccian, Parlamentul României
• Dna. Elisabeta Moraru, Industry Head Google România
• Dna. Irinuca Văduva, Manager Marketing și Comunicare ECDL România
• Dl. Șerban Țîr, Chief Technology Officer – Gemini Solutions Group
• Dl. Cristian Guzun, STEP IT Academy
• Dl. Valentin Negoiță, Președinte Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor-APDETIC (mesaj video)

În acest context, Digital Citizens Romania – think-tank-ul lansat în cadrul conferinței, își propune să răspundă acestor provocări, prin crearea unei comunități extinse de experți în domeniul digital și pasionați de tehnologie, respectiv prin generarea de dezbateri de calitate cu privire la impactul digitalizării și implicarea în dezvoltarea politicilor publice în sectorul digital, pe termen mediu și lung.
Printre domeniile de acțiune vizate de think-tank se numără: Alfabetizarea digitală & competențele digitale, E-guvernarea & e-democrația, Securitatea cibernetică, Economia digitală, Piața Unică Digitală și Inovarea & Cercetarea.

Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – “Zeci și sute de mii de oameni construiesc viitorul digital. În prezent companiile private au cel mai important aport la construirea viitorului digital. În acest moment, adevarul este că avem o viteză mare de internet în România, iar în acord cu Strategia Agendei Digitale pentru România sperăm că în acest an să ajungem în cât mai multe localități rurale cu fibră optică, să oferim un acces în bandă largă prin proiectul RO – NET.”

Victor Negrescu, Membru al Parlamentului European – “Pentru a se dezvolta într-un ritm accelerat, România trebuie să investească în trei direcții cheie în domeniul digital – formarea competențelor digitale prin susținerea educației continue, dezvoltarea companiilor şi produselor digitale româneşti și sprijinirea inovaţiei şi cercetării.”
„Am sprijinit ideea creării acestui think tank în domeniul digital, primul din România. Cred că avem nevoie de dialog și obiective comune pentru a inova și pentru a ne împlini potențialul, iar în acest sens sectorul public și cel privat pot găsi cel mai ușor soluții printr-o colaborare directă și eficientă”

Florin Jianu, Președinte Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – “România este într-un punct al unei digitalizări înaintate, cu o resursa umana foarte puternică. Am fi vizionari în continuare dacă am face în acest moment școli de antreprenoriat, unde componenta digitală este de la sine înțeleasă. Putem pune bazele unor huburi antreprenoriale la nivel național, ne trebuie 2-3 acțiuni concrete pe care să le împingem înainte, iar dacă vrem să fim competitivi trebuie să avem toate instrumentele la dispoziție.”

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, beneficiind de sprijinul partenerilor media AGERPRES, CaleaEuropeana.ro și Wall-Street.ro.