Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”

A luat fiinta in anul 2013, lunsigla ALUTUSa februarie, la initiativa lui Catalin si Anamaria Lazar din comuna Ozun.

Scopul asociatiei il constituie realizarea unei dezvoltari durabile prin protejarea mediului inconjurator, sprijinirea comunitatilor rurale si a grupurilor dezavantajate.

Desi infiintata recent, asociatia a reusit sa se implice in proiecte comunitare de anvergura dintre care amintim:

  • coordonatoare judeteana Covasna a Initiativei nationale „Plantam fapte bune in Romania”, reusind ca in data de 13 aprilie sa initieze si organizeze in judetul Covasna, una dintre cele mai mari actiuni de voluntariat , strangand laolata 570 voluntari pentru a planta 6000 puieti pe un teren agricol degradat aflat in proprietatea statului, in suprafata de 1,5 h.
  • implementarea, in data de 8 iunie in jud. Covasna,  cu sprijinul Institutiei Prefectului, a doua componenta a initiativei „Plantam fapte bune in Romania” si anume „Harta Taierilor de paduri”. Astfel, doua echipaje cu voluntari, impreuna cu reprezentantii Politiei, Jandarmeriei si ai Inspectoratului Silvic, au efectuat doua trasee in zona Covasna-Comandau, pentru a verifica modul de gestionare durabil al padurilor si crearea unei constiinte responsabile si implicate in randul comunitatii covasnene.-iunie 2013
  • Asociatia a fost invitata la Casa Regala din Romania, Palatul Elisabeta, unde cu ocazia primirii Inaltului Patronaj din partea Altetei Sale Regale, Principesa Mostenitoare Margareta, a inmanat Altetei Sale un mesaj din partea comunitatii covasnene, reusind sa-si aduca  prin acest fapt, aportul la promovarea valorilor covasnene.
  • Asociatia a fost invitata oficial si a participat la sarbatorirea Zilei Monarhiei, la Palatul Elisabeta in cadrul evenimentului „Garden Party”organizat la Bucuresti.
  • Participare la Gala Societatii Civile din Romania, editia 2013, cel mai mare eveniment destinat ONG-urilor din Romania.
  • Asociatia a reusit sa sprijine actiunea „Copii covasneni viziteaza Parlamentul” si a asigurat transportul a 45 copii, cu posibilitati materiale foarte reduse, din Lunca Ozunului si Valea Mare la Bucuresti, unde acestia au vizitat pe langa Parlament, Muzeul de Istorie Nationala, Muzeul Satului, iar la intoarcere, obiective istorice din orasul Targoviste.
  • Tot Asociatia ALUTUS este castigatoarea unei linii de finantare initiata de catre Primaria Ozun prin care va edita un ghid bilingv al plantelor specifice zonei Lisnau Vale impreuna cu intrebuintarile farmacologice ale acestora.
  •  „ALUTUS” in parteneriat cu Primaria Ozun, a organizat manifestarea „Dansuri si cantece populare romanesti” din cadrul Zilelor Ozunului, invitand formatia „Voinestenii” din Covasna.
  • Suntem initiatorii si coordonatorii Sucursalei Covasna „Falco Tinnunculus” a Societatii Ornitologice Romane cat si a Cercului de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor din Sf.Gheorghe.
  • Tot „ALUTUS” este initiator si partener in proiectul „Salveaza Delta!Scrie viitorul” finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, in urma selectiei nationale din cadrul componentei „Spatii verzi. Arii naturale protejate” prin care s-a organizat primul Concurs Regional de Ornitologie si Educatie Ecologica din Romania(6-9 iunie 2013) la care au participat 7 judete din tara, aprobat de catre Ministerul Educatiei , destinat claselor V-VIII si inclus in Calendarul Activitatilor de Educatie Regionala din Romania(CAER 2013). Proiectul a fost desemnat Cel mai bun proiect derulat in arii protejate in Romania in cadrul acestui segment de finanţare.
  • Suntem initiatorii si organizatorii proiectului „Regandeste-Renunta-Reactioneaza”, un proiect ce se desfasoara in parteneriat cu TEGA SA, Palatul Copiilor si Asociatia ECOU si care vizeaza colectarea uleiului uzat alimentar folosind ca mijloc de transport unul alternativ si anume bicicleta, pe baza de voluntariat. Proiectul este in plina desfasurare.
  • In data de 26 octombrie, tot in parteneriat cu Primaria Ozun, am initiat si organizat, evenimentul comunitar „Ziua Satului Lisnau Vale”.
  • ALUTUS este membru a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala din Romania, Retelei IDEALIS destinata dezvoltarii conceptului de economie sociala in cadrul zonelor montane din Romania, Retelei Europene MONTANA cat si a Retelei REDES destinata implementarii conceptului de economie sociala la nivel national.
  • Totodata asociatia a fost acceptata ca membru cu drepturi depline in cadrul Coalitiei pentru Mediu din Romania (CMR) şi a Coaliţiei Natura 2000 din România.
  • Asociatia ALUTUS a reusit sa obtina, in urma selectiei  de dosare si interviului in cadrul sesiunii 5 de atribuire de custodii, sesiune initiata de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, custodia a doua arii naturale protejate, respectiv ROSCI 0009 Bisoca-jud. Buzau si ROSCI0374 Raul Negru-jud.Covasna.
  • Asociatia ALUTUS este  initiatoarea proiectului DIALOGUL PUBLIC-PRIVAT. O NECESITATE!, proiect ce a vizat infiintarea, in premiera in judetul Covasna, in cadrul Institutiei Prefectului jud. Covasna, incepand cu luna februarie a anului 2014, in cadrul Institutiei Prefectului,  a unui Grup de Initiativa destinat ONG-urilor din judetul Covasna,cu rolul cresterii participarii publice la actul decizional cat si de suport privind gradul de absorbtie a fondurilor europene in noul ciclu de finantare 2014-2020.
  • Totodată Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS a iniţiat şi organizat, in calitate de coordonator al Grupului de Iniţiativă ONG din cadrul Institutiei Prefectului jud. Covasna, în parteneriat cu Asociaţia pentru Comunitate din jud. Covasna şi COVASNAMEDIA-OBSERVATORUL DE COVASNA  seminarul destinat economiei sociale cu tema Economia socială – o perspectivă nouă pentrudezvoltarea durabilă a comunităţilorla care au participat ca invitaţi  Institutul de Economie Socială din România, Autoritatea de Management OI POSDRU CENTRU Romania, Fundaţia Civitas, Fundaţia Propark, CJ Alba.- Sf.Gheorghe,februarie 2014 Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS este laureată a Galei Societăţii Civile din judeţul Covasna(CIVEK 2014) fiind primul ONG românesc premiat în decursul existenţei acestei gale primind premiul Recunoaştere pentru implicare civică. Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS face parte din grupul de 15 specialişti din sectorul neguvernamental din Romania, care va defini forma finală a documentului „Politica Guvernului României privind ONG” (ce conţine documentul de poziţie şi codurile de conduită) şi va purta negocierea conţinutului documentului de politică publică cu reprezentanţii guvernului şi Parlamentului din România- Bucureşti, martie-aprilie 2014 Totodată Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS in calitate de coordonator al Grupului de Iniţiativă ONG din cadrul Institutiei Prefectului jud. Covasna, a iniţiat şi organizat o primă întălnire sub genericul Dialogul public-privat. O necesitate!cu societatea civilă din judeţul Covasna destinată  realizarii în premieră a unei politici publice în judeţul Covasna cu privire la sectorul ONG, elaborată pe baza unui acord între autorităţile judeţene şi locale, inclusiv instituţiile sale subordonate, şi sectorul neguvernamental.Astfel ALUTUS a elaborat acest document care prevede măsuri care să asigure o cât mai mare auto-responsabilizare şi transparenţă privitor la punerea în practică a acordului şi vizează optimizarea relaţiilor dintre autorităţile judeţene şi ONG în beneficiul cetăţenilor. Cuprinde totodată valorile şi principiile pe care autorităţile  şi le asumă pentru a defini baza relaţiei cu ONG şi sarcinile pe care acestea şi le asumă privind transpunerea în practică a acestor valori şi principii.