Andrei Sasu, Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual: ”Lucrul cu tinerii NEET nu este deloc usor!”

Andrei Sasu, coordonator de voluntari si manager de proiect in cadrul Organizatiei Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual, membra a Coalitiei ONG pentru drepturile tinerilor NEET in Romania & Asociatia COSI (Civic Orientation and Social Integration).

In Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual militam pentru drepturile tinerilor cu dizabilitati intelectuale si asociate, tineri ce fac parte din categoria tinerilor NEET.

Practic, prin servicii specializate precum terapie ocupationala, stimulare senzoriala, logopedie, consiliere psihologica si psihiatrica, kinetoterapie incercam sa atribuim competente de comunicare, socializare, autonomie personala tinerilor cu scopul principal de a ii integra in comunitate/societate.

Intr-adevar, lucrul cu tinerii NEET  nu este deloc usor – cauzele pentru care tinerii ajung in aceste situatii sunt extrem de diferite si deseori complexe sau necunoscute. Un obiectiv principal al societatii civile impreuna cu institutiile publice, din punctul meu de vedere, ar fi lucrul cu mentalitatea populatiei generale prin  campanii de constientizare menite sa atraga atentia asupra subiectului si sa dezbata tema tinerilor NEET dar si a cauzelor, pericolelor si preventiei raspandirii acestei situatii la viitoarele generatii de tineri de varsta 15-29 de ani.

In cadrul proiectului Coalitia ONG-urilor pentru drepturile tinerilor NEETS am avut ocazia de a cunoaste membrii ai societatii civile implicati activ in lucrul cu astfel de tineri, precum si activisti si specialisti in advocacy ce militeaza pentru integrarea acestora in societate prin educatie, munca si democratie participativa.

Am invatat de la fiecare, ne-am intersectat opiniile si am facut schimb de bune practici. De asemenea, prin membrii acesteia, Coalitia ONG-urilor pentru drepturile tinerilor NEETS au sprijinit Organizatia Suedeza in toate demersurile si proiectele initiate.

Mai mult, am aflat despre diferitele posibile linii de finantare si despre strategii, legi  si programe precum Strategia Nationala in Domeniul Tineretului, dezvoltata de catre MTS, Legea Tinerilor, Garantia pentru Tineri.

Datele statistice referitoare la situatia tinerilor NEET in Europa si Romania ne-au ajutat sa realizam o Pozitie comuna a Coalitiei ONG pentru drepturile tinerilor NEET in Romania, ce speram sa se contureze si sa aiba un impact major in viitoarele discutii si negocieri.

Tin sa multumesc tuturor activistilor si specialistilor ce au contribuit la dezvoltarea Coalitiei, precum si organizatorilor de la Social Doers, care au contribuit cu informatii, energie si logistica la fondarea Coalitiei.